Tuesday, March 28, 2017

Permulaan 2017

Bismillahirahmanirahim.

Alhamdulillah, masih diberi peluang mengecapi nikmat hidup. 4 tahun tinggalkan blog. :). Hmm... macam-macam yang berlaku dalam 4 tahun ni. Yes, life always go on.

Untuk permulaan post bagi 2017 ni, walaupun dah nak masuk bulan 4 tapi takpe la. Hehe.. Aku nak cerita sikit pasal diri sendiri. Ye la, dah 4 tahun, mesti la banyak yang berubah. Termasuk la 'title' diri sendiri... Hehe..

Jadinya, aku ni dah kahwin for one year. Alhamdulillah, Lepas kerja di Al-Islam selama setahun, aku berhenti ikut suami balik Perlis. Bukan mudah nak duduk jauh-jauh ni. Hati tak cekal. Huhu.. Tapi, aku struggle jugak la dalam masa setahun ni untuk suaikan diri. Jauh daripada mak abah, duduk dengan mentua yang bukan rumah kita dan masih baru dalam alam perkahwinan. Depression juga la setahun. Dengan kemurungan yang melampau. Asyik 'mood swing' je.. Suami la jadi mangsa. Hehe. Tapi, alhamdulillah dapat suami yang penyabar. Aku cuba kuatkan semangat. Ye la, dengan kerja takde, pastu takde buat ape kt rumah ni, memang boleh jadi murung.

Bila start tahun 2017, aku cuba berubah perlahan-lahan. Sentiasa kuatkan diri. Sentiasa kuatkan azam nak berubah jadi lebih baik. Cara paling berkesan adalah 'I have a diary'. Segala perkataan-perkataan negetif aku salurkan ke dalam diari tersebut. Contengan-contengan dalam buku tu menjadikan aku tak la bebas sangat nak bercerita tak tentu hala. Nak luah tak tentu hala. It saved me at one point.

Kawan baik aku pun dah kahwin, Kina. hehe.. tak sangka pulak dia selepas aku. Moga Kinah bahagia selalu. Yang lain masih mencari dan bersabar. Ana doakan yang terbaik untuk sahabat-sahabat semua. Enjoy your single time. Sebab perkahwinan ni bukan semuanya manis. Dan kunci yang perlu ada adalah sabar..sabar...sabar... :)

Untuk masa sekarang, aku jadi agen jualan tudung secara 'online'. InshaAllah, post-post lepas ni akan banyak berkait dengan tudung sebab ini salah satu wadah aku untuk cari rezeki. Sebenarnya, kami  (baca: aku dan suami) bermula dengan jualan kerepok lekor. Alhamdulillah, jualan sangat-sangat laku dan memberansangkan. Suami la banyak tolong jual dekat klinik dia. Eh, lupa pulak nak kenalkan encik suami. Hehe.. Lain post ye.

Kenkawan semua doakan la bisnes kami maju. Harapnya dapat la tampung serba sedikit umtuk rezeki kami kerana kami percaya rezeki itu milik Allah. Jangan sesekali putus harapan padanya. Rezeki Dia sangat la luas. Tinggal kita sahaja nak ambik ke tak nak.

Sekian dulu. Tunggu post lain. Terima kasih. Belanja gambar kawin sikit.No comments: